2010. december 15., szerda

Pablo Picasso - a festészet fenegyereke!

A festészet fenegyerekének tartják, hiszen aki a képzőművészet terén lázadni akar, őt veszi alapul. Titka megfejthetetlen, őt jellemző felsorolásokkal is csak körülírni lehet, de megfejteni nem. Azt azonban mindenki tudja, hogy a szebbik nemért legalább annyira rajongott, mint a festészetért.

A modern művészet példaképe, a XX. század egyik legmeghatározóbb művészegyénisége Pablo Ruizy Picasso néven született Málagában, 1881. október 25-én. Apja, Joisé Ruiz Blasco festő és rajztanár volt, s a legenda szerint, amikor felfedezte fia kivételes tehetségét, átadta neki palettáját és ecsetjét, és soha többé nem volt hajlandó festeni. Tény ugyanis, hogy a kis Pablo korán és szívesen fejezte ki magát a képzőművészet által. Már gyermekkori naplóját is rajzokkal illusztrálta. A család 1891-ben La Corunába költözött, és minden erejüket Pablo tehetségének kifejlesztésére fordították. A fiú első kiállítását 13 éves korában rendezték.
Joisé Ruiz Blasco 1895-ben a barcelonai művészeti akadémia tanára lett, így természetes volt az is, hogy két évvel később fia is ebben az intézményben képezte magát. Bár ez a tanulmányi idő nem tartott sokáig, hiszen az ifjú zseni rövid időn belül elhagyta az akadémikus szellemű intézményt, mert többre tartotta azt az időt, amelyet legjobb barátja társaságában töltött tájképtanulmányokkal 17 évesen, skarlátja miatt egy kis faluba elvonulva. Azt követően pedig a nagyvárosi élet sűrűjébe vetette magát. Éppen betöltötte 19. évét, amikor a művészetek európai fővárosába, Párizsba érkezett, ahol alaposan meg is vetette a lábát. Lenyűgözte a hely fantasztikus hangulata, és lenyűgözték a francia nők is. 
Apollinaire-rel kötött barátsága hatására 1904-ben végleg Párizsba költözött, és koldusokat, prostituáltakat, cirkuszi artistákat festett (Leány a labdán, Mutatványos család). Megrögzött agglegény életétől 1918-ban vett búcsút, amikor feleségül vette a balerínát. A házassággal megnyíltak az arisztokrata társaságba vezető ajtók is, ami egy ideig nagyon lelkesítette Picassot, de a varázs néhány boldog év után nemcsak a társaság, - de a feleség iránt is megszűnt, s a művész 1935-ben végleg elhagyta asszonyát. (Még halálos ágyán sem látogatta meg). 1927 egyik hideg januári délutánja újra megdobogtatta a festő szívét. Az alig 17 éves Marie-Thérése Walter ugyanis épp a párizsi metróra várt, amikor találkoztak. Ebben az időben kezdett el a festészet mellett szobrokat is készíteni, vasból, fémlemezekből és gipszből alkotott plasztikákat, melyekhez ihletője Marie-Therese Walter volt. 1935-ben született meg lányuk, Maya. De Picasso-ból nem vált gyakorló apa, hiszen meg sem várva a pici első születésnapját elköltözött, hogy új szeretőjével, Dora Maar jugoszláv fotóssal éljen.

Következő szerelmével Alain Cuny francia ismertette össze egy vendéglőben, 1943-ban. Francoise Gilot, a 21 éves ifjú festőnő lett Picasso új társa, akivel 1946-ban a Földközi-tenger partjára költözött, s aki két gyermekkel ajándékozta meg a művészt.Picasso 1961-ben Jacqueline Roque keramikusnál vigasztalódott, aki kései éveinek lett a múzsája. A fiatal nő tulajdonként kezelte a mestert, ritkán és csak rövid időre engedett be hozzá látogatókat, még Picasso gyermekeit, unokáit is.
A XX. zseniális művésze 1973. április 8-án hagyta itt kalandos életét. Örök nyugalomra a Vauvenarguel-kastély kertjében helyezték.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése